(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Ulusal istikrar için bir tehdit olarak algılanmasının etkisiyle, Batı’daki kültürel çeşitlilik olgusuna karşı başlangıçta sergilenen genel yaklaşım, (devlet himayesindeki) baskın kültürü empoze eden ve dolayısıyla farklılıkları inkâr eden asimilasyoncu politikalar çerçevesindeyken, bu politikalara yönelik artan muhalefet sonrasında kültürel farklılıkları tanımaya yönelik bir yaklaşım olarak bazı ülkelerde çokkültürcü devlet uygulamaları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bugün gelinen noktada Batılı ülkelerdeki çokkültürcülük uygulamalarının başarısız olduğu yönünde farklı düzlemlerde birtakım tartışmalar yürütülmekte ve bu anlayış yerine farklı kültürel gruplar arasında diyalogu ve etkileşimi daha çok ön plana çıkaran kültürlerarasıcılık anlayışının benimsenmesi gerektiği yönünde görüşler savunulmaktadır. Bu çalışma, özellikle göçmenler odağında, bu iki anlayış etrafında sürdürülen güncel tartışmaları ele almayı ve çokkültürcülük anlayışının iflas etmiş bir devlet politikası olup olmadığına dair eleştirel bir analizde bulunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda ilgili bilimsel literatürde yapılan analizlerdeki sorunlu yorumlar üzerine de odaklanılmıştır.