(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Devleti oluşturan en önemli unsurlardan birisi arazidir. Bu nedenle taşınmaz yönetimi, yüzyıllardan bu yana önemini koruyarak süregelen en önemli konuların başında gelmektedir. Bu çalışmada geçmişten günümüze önemini koruyarak gelmiş taşınmaz yönetimi konusu ele alınmakta, ülkemizde taşınmaza ait kayıtların geçmişteki muhafaza ediliş şekli, günümüzdeki durum ve son gelişmeler incelenmektedir. Günümüzde sosyal hayatımıza da şekil veren bu kayıtlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)’nün bir dijital dönüşüm projesi olan TARBİS projesi kapsamında taranarak dijital ortama aktarılmaktadır. Çalışmada, taşınmaz yönetiminin geçmişten günümüze dayanan uygulama ve esasları ayrıntılı şekilde ele alınıp değerlendirilmekte ve TKGM’nin dijitalleşme yolunda attığı adımlara yer verilerek bu alandaki boşluklara değinilmekte ve gelecek önerileri sunulmaktadır. Çalışma sonucunda Cumhuriyet Dönemi ile birlikte temelleri atılan TKGM’in dijitalleşme yolunda oldukça önemli adımlar attığı ve bu adımların teknolojide yaşanan gelişmeler ışığında geliştirilmesi, insan etkileşiminin en aza indirgenerek otomatik sistemlere adapte edilmesi ve daha ileriye taşınması gerektiği sonucuna varılmıştır.