(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın temel amacı sigorta müşterilerinin ve sigorta sektöründeki acente çalışanlarının dijitalleşmeye yönelik tutumlarını ölçmektir. Ankara ilinde faaliyette bulunan sigorta acentesi çalışanları ve sigorta müşterileriyle online anket yöntemi ile anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması TOBB’a kayıtlı acentelerde faaliyet gösteren 261 acente çalışanı ve 390 sigorta müşterisine basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen bulgular SPSS 24 programına kodlanarak girilmiştir. Bu program üzerinden yapılan istatistiksel analizde ki-kare testi, parametrik olmayan Spearman Korelasyon testi ve Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Bu testlerin yanı sıra oransal dağılımlar, ortalama, frekans, standart sapma gibi istatistikler kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, dijital dönüşümün bir gereklilik olduğu ve geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Sigorta sektörü için önemli bir gereklilik olmaya devam eden dijitalleşme ile birlikte sigorta şirketleri, yeni ortama, müşterilerin yeni taleplerine ve dönüşümle birlikte ortaya çıkan tüm olasılıklara uyum sağlamak zorundadır. Teknolojik ilerleme sürecinde, sigorta şirketleri, büyümek veya en azından varlığını sürdürmek istiyorlarsa, değişiklikleri daha hızlı benimsemeleri ve yeni teknolojilere uyum sağlamaları gerekmektedir.