(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmada, kadına yönelik eş şiddeti Türkiye için sosyo-ekonomik açıdan, 2008 ve 2014 için Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması veri setlerini kullanarak analiz edilmektedir. Çalışmada sosyo-ekonomik faktörlerin eş şiddeti üzerindeki etkisini tahmin etmek için ikili tercih modelleri kullanılmaktadır. Bulgular göstermektedir ki, bir kadının eğitim düzeyi, ev içi pazarlık modellerinin öngörüleriyle tutarlı olarak, yakın partner şiddeti olasılığını azaltmaktadır. Kadın, erkeğin eğitim düzeyini aştığında hatta yaklaştığında bile fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet artmaktadır. Erkekte geri tepme mekanizmaları, bir erkek ve kadın partner arasındaki eğitim boşluğundan kaynaklanan şiddeti açıklamaktadır. Kadın istihdamı fiziksel şiddeti etkilemese cinsel ve psikolojik şiddette bir artışı tetiklemiştir. Erkekte ters tepme, şiddeti bir araç olarak tanımlayan teoriler ve finansal varlıklara el koyma teorileri bu olguları açıklayabilir.