(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bilgisayar ve mobil teknolojilerinin yanı sıra ağ bağlantılarındaki çağ açan gelişmeler, yeni pazarlama stratejilerini gündeme getirmiştir. Özellikle bilgi iletişim teknolojileri üreten markalar, dijital teknolojilerin tüm inovatif olanaklarını tüketicilerle buluşturmaktadır. Ürün ekosistemi, bu inovatif sürecin en önemli çıktılarından biri olarak ifade edilebilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı birbiriyle senkronize çalışabilen, kablosuz veri aktarımı, uyumlu çalışma gibi tüketiciye birçok açıdan kullanım kolaylığı sağlayan ürün ekosistemlerinin, marka sadakati oluşturmadaki rolünü ortaya koymaktır. Tasarım, yenilikçilik, güven gibi unsurların yanı sıra ürün ekosisteminin, marka sadakati yaratmada katkı sağlayıp sağlamadığını saptamaktır. Buradan hareketle ürün ekosistemi kavramı ve marka sadakati ilişkisi teorik olarak açıklanmış, ardından nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenolojik bir araştırma deseni kullanılmıştır. Söz konusu araştırmada amaçlı örneklem yöntemine göre belirlenmiş Apple ürün ekosistemine sahip 11 kişiyle yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Görüşmeler sürecinde katılımcılara; ürün ekosistemin yarattığı çağrışımlar, sağladığı duygusal ve rasyonel faydalar, ürün ekosisteminin markanın ürünlerini satın almayı tekrar teşvik edip etmediği ilgili çalışmanın amacına yönelik sorular sorulmuştur. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Ürün ekosisteminin, tüketicilerin markaya güven duyarak gelecekte o markanın ürünlerini tekrar satın alma konusunda önemli rol oynadığı görülmüştür. Sonuç olarak ürün ekosisteminin marka sadakati oluşturmada önemli katkı sağladığı ortaya çıkmıştır.