(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Jeopolitik önemi yanında yüz ölçümü açısından oldukça büyük olmasına rağmen, az bir nüfusa ev sahipliği yapması Kazakistan’ın hem ulus inşa sürecinde hem de bağımsızlık sonrasında sınırlarının güvenliğini sağlamada göç ve sınır yönetimi konularını bir arada düşünmesini gerekli kılmıştır. Özellikle ülkenin kuzeyinde, Rusya Federasyonu sınırında yoğunlaşan Slav kökenli nüfus ile sınır komşusu olan Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkeye gerçekleşen göç dalgası ülkede bir yandan etnik homojenliği sağlamaya yönelik göç politikasını gündeme getirmiş; diğer yandan da çok kültürlü bir anlayış içinde toprak bütünlüğünü muhafaza etmeye yönelik politika tatbikini beraberinde getirmiştir. Ayrıca, 11 Eylül saldırıları sonrasında Orta Asya coğrafyasının karşılaştığı Afganistan merkezli güvenlik tehditleri, sınır ihlalleri, uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı gibi sorunlar Kazakistan’ın bu iki alanda yaptığı politikaları daha ayrıntılı şekilde incelemeyi gerektirmiştir. Kazakistan’ın Sovyet öncesi dönemden itibaren geçirdiği tarihsel ve demografik merhaleleri de inceleyen bu çalışma, Sovyet öncesi dönemden günümüze ülkenin göç yönetimi politikalarını ve sınır güvenliğini sağlamaya yönelik çabaları tetkik etmektedir.