(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Halkla ilişkiler alanında önemli yer tutan “halkla ilişkiler araştırma”ları üzerine akademik çalışmaların özellikle Türkçe literatürde az karşılanır olmasından yola çıkılarak başlanan bu çalışma ile uluslararası literatür ve Türkçe literatür analiz edilmiştir. Halkla ilişkiler araştırmaları konusunda yapılan çalışmaların bibliyometrik analizini yapmak amaçlanmıştır. Uluslararası literatürü incelemek üzere Web of Science’da (WoS) indekslenen yayınlar incelenmiştir. Türkçe literatürde ise TR Dizin’de indekslenen çalışmalar incelenmiştir. Her iki veritabanında da “halkla ilişkiler araştırmaları” anahtar kelimesi ile yapılan literatür taramasındaki yayınlar araştırma soruları kapsamında bibliyometrik olarak analiz edilmiştir. Literatürdeki yayınları en fazla üreten dergiler, yazarlar, konu alanları/anahtar kelimeler, üniversiteler ve ülkeler incelenmiş ve atıf analizleri yapılmıştır. WoS’tan ve TR Dizin’den elde edilen veri setleri, her iki veri tabanındaki veri yapısı farklılıkları nedeniyle ayrı ayrı ele alınmıştır. Bu çalışma “halkla ilişkiler araştırmaları” konusunda yapılan çalışmların uluslararası literatür ile Türkiye’deki literatürde yer alma verilerine dair bilgi sunmaktadır. Halkla ilişkiler araştırmaları konusu son yıllarda daha fazla önem verilen ve üzerinde çalışmalar yapılan bir alan olmuştur. Her iki literatürde de en fazla atıf alan yazarın J.E. Grunig olduğu tespit edilmiştir.