(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Dünyada artan yenilenemeyen enerji kullanımı küresel ısınma, hava kirliliği ve iklim değişikliği gibi birçok kalıcı çevre sorununa neden olur. Ülkeler yenilenemeyen enerji tüketiminin yarattığı olumsuzluklardan dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedir. Yenilenebilir enerji, yenilenemeyen enerjiye göre daha temiz, daha güvenli ve tükenmeyen bir enerji türüdür. Ayrıca yenilenebilir enerji uluslararası enerji piyasalarına olan bağlılığı da azaltacaktır. Bu nedenle ülkeler yenilenebilir enerji tüketim miktarını artıracak projeler üretmektedir. Yenilenebilir enerji projeleri yüksek başlangıç maliyetleri sonucu gerçekleşebilir. Ülkelerde yenilenebilir enerji tüketiminin artması bu yatırımların yapılabilirliğine bağlıdır. Yenilenebilir enerjiyi teşvik edecek uygun bir ortam yaratmak için gelişmiş bir finansal sisteme ihtiyaç vardır. Çalışmanın amacı, OECD ülkelerinde yenilenebilir enerji tüketimi (YET) ile finansal gelişme arasındaki nedenselliğin yönünü ampirik olarak incelemektir. Bu amaçla çalışmada Dumitrescu ve Hurlin (2012) panel nedensellik testi kullanılmıştır. Çalışmanın panel sonuçları doğrultusunda YET ile finansal gelişme arasında karşılıklı bir nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Ülke spesifik sonuçları incelendiğinde Macaristan’da finansal gelişme ile YET arasında çift yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Almanya, Yunanistan, Letonya ve Meksika’da finansal gelişmeden YET’e doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilirken, Finlandiya, Litvanya, Polonya ve İspanya’da YET’den finansal gelişmeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.