(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Helal turizm dini hassasiyeti yüksek olan Müslümanların seyahatleri boyunca gerek duydukları ulaşım, konaklama, yeme-içme, eğlence ve diğer ihtiyaçlarını karşıladıkları faaliyetleri dini inançlarına uygun bir şekilde bütün turizm çeşitlerinin yapılmasıdır. Araştırmanın amacı helal otellerde konaklayan yerli misafirlerin helal otel deneyimlerini incelemektir. Bu kapsamda demografik özellikler ile helal otel deneyimleri arasındaki farklılık ve helal otel deneyimi ile müşteri memnuniyeti arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma evreni Türkiye’deki helal sertifikaya sahip helal otellerde konaklayan misafirlerden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak ulusal ve uluslararası literatür taranarak madde havuzu oluşturulmuş ve toplanan maddeler kuramsal çerçeveye uygun şekilde ilgili alanlarda uzman akademisyenler ve ilgili sektör paydaşlarının görüşleri alınarak anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formu çevrimiçi olarak 431 yerli misafir üzerinde uygulanmıştır. Verileri analiz etmek için Cronbach Alpha, faktör analizi, korelasyon t testi ve Anova analizleri uygulanmıştır. Araştırma kapsamında helal otel deneyimleri duyusal, ilişkisel duygusal, davranışsal ve düşünsel boyut olmak üzere beşe ayrılmıştır. Müşteri memnuniyeti iç faktörler ve dış faktörler olmak üzere iki boyuta ayrılmıştır. Veri üzerinde uygulanan korelasyon analizi sonuçlarına göre misafirlerin helal otel deneyimi algılarını içeren tüm boyutlar ile müşteri memnuniyeti boyutları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. En yüksek ilişki duyusal boyut ile memnuniyetin iç faktörleri arasında olduğu görülmüştür. Helal otel deneyimi cinsiyet, yaş, medeni durum, öğrenim durumu ve aylık gelir arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Helal otel deneyimi ile meslek ve statü arasından memurlar, işçiler ve ev hanımları serbest meslek çalışanlarına göre daha önem verdikleri ortaya çıkmıştır.