(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmada, İstanbul Finans Merkezi projesiyle uluslararası finans merkezleri arasına girmeyi hedefleyen İstanbul’un küresel şehir endeksleri kriterlerine göre mevcut durumu ve orta-uzun vadede finans merkezi olabilirliği araştırılmıştır. Uluslararası finans merkezleri ile İstanbul’un bir karşılaştırılması yapılmış, taşıdığı potansiyel ortaya konulmuştur. GFCI 30 Şehir Profilleri Uluslararası Çeşitlilik Endeksine göre İstanbul; Tel Aviv, Mexico City, Helsinki gibi şehirleri geride bırakarak ilk sırada olmayı başarmıştır. Fakat ulaşılan sonuçlar doğrultusunda; İstanbul’un uluslararası düzeyde bir finans merkezi olabilirliği şu an için mümkün gözükmemektedir. Şehrin küresel finans merkezi düzeyine ulaşabilmesi; sahip olduğu olumlu özelliklerinin daha fazla geliştirilmesine ve mevcut dezavantajlarının minimum düzeye indirilerek zaman içinde yok edilmesine bağlıdır.