(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışma, Umphress ve arkadaşları (2010) tarafından geliştirilmiş olan örgüt yararına etik olmayan davranışlar ölçeğinin Türkçeye uyarlanması kapsamında geçerlilik ve güvenirlik değerine ilişkin bulguları içermektedir. Ölçek uyarlama çalışması iki farklı örneklemden (n1= 508, n2= 330) edinilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, ölçeğin orijinal ölçekteki faktör yapılanmasındaki gibi tek boyuttan oluştuğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, örgütsel özdeşleşme, makyavelizm (kişiliğin karanlık üçlüsü) ve ahlaki uzaklaşma ölçeklerinden yararlanılarak, ölçeğin ölçüt bağımlı geçerliliği de gerçekleştirilmiştir. Güvenilirlik analizleri neticesinde değer, birinci örneklem için 0,901; ikinci örneklem için 0,906 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, uyarlaması yapılan ölçeğin Türkiye örgütsel davranış alanında, çalışanların örgüt yararına etik olmayan davranışlarını değerlendirmek üzere geçerli ve güvenilir nitelikte olduğunu göstermiştir.