(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
İkinci Dünya Savaşı sonrasında devlet anlayışında ortaya çıkan değişmelerle beraber özellikle transfer harcamaları artmış ancak bu artışı karşılayacak ölçüde kamu geliri sağlanamamıştır. Bu durum hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde kamu mali sistemlerin bozulmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 1990-2019 yılları arası transfer harcamaları ile kamu kesimi finansman açıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma sonucunda 1990-2019 yılları arasında gelişmiş ülkelerde kamu açıkları ve faiz harcamaları düşüş, sübvansiyonlar ve diğer transfer harcamaları artış eğiliminde olduğu; gelişmekte olan ülkelerde ise kamu açıkları, sübvansiyonlar ve diğer transfer harcamaları artış eğilimindeyken faiz harcamaları düşüş eğiliminde olduğu görülmektedir