(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de eğitim bilimleri alanında yayımlanan örgüt/okul kültürü makalelerini derlemek ve bu çalışmalara yönelik bütüncül bir bakış açısı sunmaktır. Bu araştırmada betimsel tarama modeli ile içerik analizi türlerinden betimsel içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın veri kaynağı ULAKBİM tarafından oluşturulmakta olan TR Dizinde yer alan ve 2003-2019 yılları arasında yapılan örgüt kültürü veya okul kültürü konusuyla ilgili makaleler oluşturmaktadır. Belirlenen ölçütlerden ve makalelerin içeriklerinin incelenmesinden sonra araştırmanın örneklemini, Türkiye’de yapılan ve erişime açık olup herhangi bir kısıtlaması olmayan toplam 38 makale oluşturmaktadır. Bu çalışmada içerik analizi türlerinden kategorik çözümleme tekniği kullanılmıştır. Örgüt/okul kültürü konusunda yapılan makalelere genel olarak bakıldığında; 2013 yılından sonra yayın sayısında bir artış olduğu, yayınların çoğunlukla iki yazarlı olarak gerçekleştirildiği, sıklıkla ilköğretim kademesinde çalışıldığı, büyük oranda örgüt/okul kültürü ile örgütsel davranış konularının incelendiği, nicel araştırma metodolojinin çok baskın olarak kullanıldığı ve bu metodolojiye bağlı olarak ilişkisel tarama türünde çalışmaların sıklıkla gerçekleştirildiği ve veri toplama aracı olarak da çoğunlukla anketin kullanıldığı görülmektedir. Yükseköğretim düzeyinde de örgüt/okul kültürü çalışmalarına daha çok yer verilmesi, nitel araştırma yöntemi ve desenlerinin daha fazla kullanılması ve buna bağlı olarak görüşme, gözlem, metafor, vignette gibi veri toplama yöntem ve teknikleriyle derinlemesine veriler elde edilmesi oldukça önemli görülmektedir.