(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Havayolu taşımacılığının günümüzde giderek önemli hale gelmesiyle beraber pazardaki payı büyük ölçüde artmıştır. Havayolu şirketleri yolcularını elde tutabilmek ve yeni yolcuları da çekebilmek için birtakım farklılıklar yaparak tercih sebebi olmalıdır. Ayrıca günümüzde havayolu taşımacılığını kullanan kesimin büyük bölümünü oluşturan Y kuşaklarının araştırılması önem kazanmaktadır. Araştırmanın önemi de marka algısının satın alma doğrultusunda fark yarattığının açıklanmasıdır. Çalışmanın amacı, Türkiye’deki havayolu işletmelerinin yarattığı marka algılarının Y kuşakları satın alma tercihini ölçmektir. Rekabetin yoğun olarak yaşandığı havacılık sektöründe işletmeler farklı olabilmek adına birtakım yenilikler arayışına girmektedirler. Bunun içinde dinamizmin hâkim olduğu pazarlama stratejileri geliştirmelidirler. Literatürde yer alan marka algısı, memnuniyet ve benimseme ölçeklerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’deki havayolu taşımacılığını kullanan Y kuşağı yolcular oluşturmaktadır. Havayolu taşımacılığını kullanan Y kuşağı yolcuların tamamına anket değerlendirmesi yapılması mümkün olmadığından maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak daha önce en az bir kez Türkiye’de havayolu taşımacılığını kullanan 18 yaş üzeri kişiler araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırmada 368 kişilik bir örneklem kullanılmıştır. Araştırmanın konusu Türkiye’de hizmet veren havayolu işletmeleriyle sınırlandırılmış olup, araştırma havayolu taşımacılığı kullanan Y kuşağı yolcular üzerinde yapılmıştır. Araştırma yapılırken anket uygulaması ve literatür taraması yeterli görülmüştür. Araştırmanın literatür taraması bölümü oluşturulurken, rapor, makale, kitap ve web siteleri kaynaklarından faydalanılmıştır.