(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Seçim problemleri işletmeler açısından sıklıkla karşılaşılan ve karar vermesi zor olan problem tiplerindendir. Zor problem olmasının sebebi birçok kriter ve alternatifin aynı anda dikkate alınması gerektiği içindir. Bu problemlerin çözümü için genellikle çok kriterli karar verme yaklaşımları kullanılmaktadır. Seçim problemleri hayatın her aşamasında karşılaştığı için çok fazla çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu çalışmada bir işletmenin kurumsal kaynak planlaması (KKP) seçim süreci ele alınmıştır. Yeni bir yazılım satın almak isteyen işletmenin satın alma departmanı birçok kriter ve alternatif yazılım belirlemiştir. Bu kriterlerin en uygun düzeyde karşılandığı alternatif yazılımın seçilmesi planlanmıştır. Bu problemin çözümü için kriter ağırlıkların belirlenmesi aşamasında bulanık Entropi yöntemi kullanılmıştır. Yazılım alternatiflerinin değerlendirilmesi sürecinde bulanık Oran Analiziyle Çok Amaçlı Optimizasyon (MOORA) yöntemi kullanılmış ve yazılımlardan en uygun olanına karar verilmiştir. Çalışma sonucunda belirlenen üç yazılım sisteminden en uygun olanın üçüncü yazılım sistemi olduğu görülmüştür.