(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
İnsan doğduğu andan ölünceye kadar diğer insanlarla kurduğu duygusal, sosyal ve fiziksel bağın etkisi altındadır. İnsanın güvenli bağlanması yaşam doyumunu ve kurduğu sosyal ilişkileri doğrudan etkilemektedir. Fakat insanlar farklı stillerde bağlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı romantik bağlanmayı etkileyen değişkenleri ortaya çıkartmaktır. Araştırma niceliksel desende tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak; Karakurt’un 2001 yılında geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yaptığı, 9 maddeden oluşan yedili likert “Duygusal Bağımlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verileri web anketi yoluyla gelişi güzel örneklem yöntemi ile 200 katılımcıdan toplanmıştır. Veriler SPSS-25 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma verileri normallik koşulunu sağlamadığı için nonparametrik testler (Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis-H) tercih edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinden romantik bağlanmanın; cinsiyet, medeni durum, ekonomik düzey ve çocuk sahibi olmak değişkenlerine bağlı olarak farklılaştığı sonucu bulunmuştur (p<0,05). Eğitim düzeyi ve yaş değişkenlerinin romantik bağlanmada farklılık yaratmadığı sonucu gözlenmiştir (p>0,05). İnsan hayatında ki önemli faktörlerden bir tanesi olan romantik bağlanmanın evli ve çocuk sahibi katılımcılarda daha yüksek çıkması aile kurumunun önemini ortaya çıkartmıştır. Erkek katılımcıların kadın katılımcılardan daha yüksek oranda romantik bağlanması araştırmanın beklenmedik sonucudur. Hayatının her döneminde bir gelişim görevi olarak bağlanmak, insanın psikolojik ve sosyal ruh haline doğrudan etki etmektedir.