(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Pazarlama faaliyetleri bulunduğu toplumdan etkilenmektedir. Toplumun kültür yapısını oluşturan din unsuru da bu anlamda belirleyici olabilmektedir. Bu çalışmada, Ramazan ayına özel tasarlanan reklam afişlerinde bu değişimin hangi görsel öğeler ile sağlandığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Sair dönemlerde aynı ürünler için kullanılan reklam afişleri de paylaşılmış aradaki farkın ortaya konmasına çalışılmıştır. İncelenen afişlerde öne çıkan ortak öğeler bulunmuş, bunların tüketicilerin inançları açısından önemli dönemlere özgü farklılaştırıldığı tespit edilmiştir. Ramazan ayında gün boyu oruç tutulduğu için iftarda yenilecek içilecek ürünlere olan ilgi daha fazla olabilmektedir. Tüketicinin dönemsel bu algı değişimini dikkate alan işletmelerde reklam faaliyetlerini buna göre planlamaktadırlar. Reklamın birçok türünde olduğu gibi afiş reklamları da bu değişimden etkilenmektedir. Yayınlanan bu reklam afişleri içinde içecek markaları iftar zamanı veya iftardan sonra gibi kısımları kullanarak Ramazan ayında reklam afişleri yaptıkları görülmektedir. İçecek markalarının reklam afişlerinde kendi ürünlerini tanıtmaları ve Ramazan’ı nasıl yansıttıkları incelemek için ise çalışmada göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Göstergebilimsel yöntem reklamcılık alanında kullanılan bir yöntemdir. Bir metin içinde bulunan anlamı olan dizgileri gösterir ve göstergebilimin yardımı ile görseli okumak, kodlara anlam kazandırmak, dizi, dizim, mecaz ve yan anlam ile metinlerin arasındaki ilişkileri değerlendirme amacı olan, dolaylı anlamları bulunan ideolojileri ve kültürleri ortaya çıkaran bir yaklaşımdır. Bu çalışmada göstergebilimsel çözümleme yapabilmek için Pınar limonata, Beyoğlu Gazozu, Coca Cola ve Sırma markalarının Ramazan ayı reklam afişleri tercih edilmiştir. Ramazan ayını nasıl yansıttıklarını çözümlemek için göstergebilimin, gösterge çözümleme, görüntüsel anlatım, kod çözümleme, dizisel ve dizimsel çözümler yapılmaya çalışılmıştır.