(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Son yıllarda, kadın girişimciliği, ulusal ve uluslararası kalkınma politikalarında merkezi bir yer edinmiştir. Ancak her hususta olduğu gibi girişimcilik konusunda da kadın girişimciler toplumsal cinsiyete dayalı birçok problemle karşılaşmaktadır. Bu nedenle, kadın girişimciler için özel destek sistemlerinin ve programlarının geliştirilmesi önemlidir. Bu trendleri takip eden ülkelerden birisi olarak Türkiye de kadın girişimciliğini çeşitli kurumlar aracılığı ile desteklemektedir. Bu kurumlardan bir tanesi, İŞKUR’dur. İŞKUR, ulusal ve uluslararası pek çok örgütle, kadın girişimcilere yönelik pek çok ortak program uygulamaktadır. Fakat, bu programların uygulanması kadar kadın girişimcilerin önündeki problemlerin tespit edilmesi ve çözülmesi için ilgili destek sistemlerinin ve programlarının değerlendirilmesi de gerekmektedir. Bu durum hafıza da tutularak bu araştırma makalesi, İŞKUR tarafından 2017-2018 yılları arasında 400 kadın girişimcinin katılımı ile 4 ilde gerçekleştirilen kadın girişimciliği ile ilgili bulgulara yer vermektedir. Programdan yararlanan kadınlarla yapılan telefon görüşmelerinden elde edilen bilgiler sayesinde, bu makale söz konusu hizmetlerin iyileştirilebilmesi için öneriler getirmektedir. Buna ek olarak, gözlem ve denetleme süreçlerinin geliştirilmesi ve böylece hizmetlerin ve programların kadın girişimcilerin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi için önerdiği puan kartını sunmaktadır. Bunu yaparken, öncelikle kadın girişimciliğini açıklamakta, programda yer alan kadın girişimcilerin profilini çıkarmakta ve bu kişiler tarafından karşılaşılan özel problemleri belirlemektedir. Daha sonra, kadın girişimciliğine dair programların iyileştirilmesi için bir dizi öneri sunmaktadır. Son olarak, gözlem ve denetleme süreçleri için örnek bir iş akışı ve puan kartı geliştirmektedir.