(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Ruhsal liderlik; hem ruhsal lideri hem de izleyicilerini birey, grup ve örgüt düzeylerinde olumlu sonuçların elde edilmesi doğrultusunda manevi bir ortamda içten güdüleyen bir süreçtir. Fry tarafından tek başına ya da arkadaşlarıyla birlikte 2003-2017 yılları arasında gerçekleştirilen çalışmalardaki ruhsal liderlik ölçeği, boyutları, öncül ve sonuç değişkenleri hakkında verilen bazı bilgiler orijinal çalışmalardan farklı bir şekilde ulusal yazına aktarılmıştır. Bu durum; ulusal yazında çelişkilere yol açmıştır. Bu çalışma kapsamında; “literatür taraması” bölümünde özellikle ilgili hususlar hakkında detaylı bilgi verilerek ulusal yazındaki sıkıntıların giderilmesi ve ulusal yazına yön verilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bu çalışmada; ruhsal liderlik konusu hakkında Türkiye’de yazılmış lisansüstü tezlerin mevcut durumu ve eğilimi ortaya konulmaktadır. Böylece bu konuda çalışma yapmayı düşünen araştırmacılara ışık tutmak amaçlanmıştır. Bu amaçla YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı’nda 2021 yılına kadar tarama yapılmıştır. Tarama sonucunda; ruhsal liderliğe dair tespit/çıkarım yapılan ve/veya bulguya ulaşılan on beş adet yüksek lisans, altı adet doktora ve bir adet tıpta uzmanlık olmak üzere 2009-2021 yılları arasında hazırlanmış toplam yirmi iki adet tez çalışmanın araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Daha sonra bu tezlerin “betimsel özellikler”, “içerik ve araştırma yöntemi”, “örneklem”, “veri”, “analiz teknikleri”, “kaynakça” ve “atıf” bakımından bibliyometrik özelliklerini belirlemek için ikincil veri kullanmak suretiyle içerik analizi yapılmıştır. Analiz bulguları belirlenen araştırma soruları ve kriterler doğrultusunda genellikle tez türü bakımından sıklık ve yüzde bazında tablolaştırılmıştır. “Tartışma ve sonuç” bölümünde ise bu bulgulardan hareketle tespitler/çıkarımlar yapılmış ve ayrıca gelecek çalışmalara dair önerilerde bulunulmuştur.