(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Dünyada yaşanan küreselleşme olgusuyla birlikte sermaye hareketlerinin artması sonucu dış ticaret sektöründe de önemli etkiler ortaya çıkmıştır. Bu durum gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ayrı etkiler ortaya çıkarmıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde dış ticaret hacmi genişlerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı düşük olan ülkelerde dışa bağımlılık artmıştır. Dolayısıyla dış ticaret açığı veren ülkelerin makroekonomik göstergelerini de olumsuz etkilemiştir. Bu göstergelerden birisi de işsizlik olarak karşımıza çıkmaktadır. İşsizlik ekonomik bir sorun olmasının yanında sosyal bir sorun olarak da kabul edilmektedir. Dünya ekonomilerini etkileyen işsizlik olgusunun sonuçlarından en çok etkilenen kesim ise gençlerdir. 15-24 yaş aralığındaki işsizliği ifade eden genç işsizliğin ise gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yetişkin işsizliğe göre 2-3 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Söz konusu bu durum, gençlerin hayatını olumsuz yönde etkilediği gibi ülkelerin ekonomik yapısında da önemli sorunlara neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, G-8 ülkelerinde dış ticaret hacminin genç işsizlik üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amaçla çalışmada 1996-2018 dönemine ait yıllık veriler kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle değişkenler için yatay kesit bağımlılığı testi uygulanmış ve elde edilen sonuca göre ikinci nesil panel birim kök testlerinden CADF birim kök testi kullanılmıştır. Daha sonra Westerlund ve Edgerton (2007) tarafından geliştirilen panel bootstrap eşbütünleşme testinden yararlanılmıştır. Son olarak eşbütünleşme ilişkisinin tespit edilmesi sonucu uzun dönem eşbütünleşme vektörü CCE tahmincisi ile tahmin edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, panelin geneli için G-8 ülkelerinde dış ticaret hacmindeki %1’lik bir artışın genç işsizliği 0.19 birim kadar azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.