(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu araştırmada, dostluk değeri üzerinde sevgi ve saygı değerinin yordayıcı rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Çok faktörlü yordayıcı korelasyonel desene uygun olarak yapılandırılan bu araştırmanın çalışma grubunu, 2021 - 2022 eğitim - öğretim yılı Uşak ilinde öğrenimlerine devam eden ve basit seçkisiz örnekleme yoluyla seçilen 972 ortaokul öğrencisi oluşturmuştur (kız = 527; erkek = 445). Araştırma verileri yazar tarafından geliştirilen, geçerlilik ve güvenilirliği hesaplanmış “Sevgi Ölçeği, Saygı Ölçeği ve Dostluk Ölçeği” olmak üzere üç ayrı ölçekle toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistik, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, çalışmaya katılan ortaokul öğrencilerinin sahip olduğu sevgi, saygı ve dostluk değerlerinin görece yüksek ve bu değerlerin birbirleriyle orta düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca sevgi ve saygı değerinin dostluk değerini pozitif yönde anlamlı bir şekilde yordadığı; dostluk değerindeki değişimlerin yaklaşık %38’ini açıkladığı tespit edilmiştir. Böylece dostluk değeri üzerinde sevgi ve saygının etkili değerler olduğu sonucuna varılmış ve buradan hareketle öğretmenlerin dostluk değerinin öğretiminde bu değerlerden istifade etmesi önerilmiştir.