(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
1948 yılında çıkarılan 5218 sayılı Kanun’la, başkent Ankara’da, kanunun yürürlüğe girmesinden önce inşa edilmiş olan gecekonduları meşru hâle getirilen uygulama ile başlayan ve sonraki dönemlerde pek çok örneğine rastlanan gecekondu afları uzunca yıllar tartışılmıştır. Genel olarak imar affı nitelikli kanunlar, belli bir tarihe kadar yapılmış olan yapıları affederken, daha sonra yapılanlara yasaklama getirmiş ancak çözüm üretmemiştir. Her çıkan imar affı kanunu bir önce çıkarılan kanuna göre daha kapsamlı düzenlenmiş olup kaçak yapılaşmanın ve gecekondulaşmanın toplum tarafından meşru görülmesine ve hatta kaçak yapıların özendirilmesine sebep olmuştur. Bu çalışmada, “imar barışı” olarak nitelendirilen düzenlemenin daha önceden uygulanan imar aflarıyla aynı kapsamda değerlendirilip değerlendirilemeyeceği, sürecin nasıl işlediği ve sonuçlandığı, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve daha sonraki yıllarda karşılaşılması muhtemel sorunların neler olduğu elde edilmesi beklenen fayda da göz önünde bulundurularak çok boyutlu olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.