(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Dijital dünyada yaşanan gelişmeler ile birlikte ticari faaliyetler farklı boyutlara ve platformlara taşınmıştır. E-ticaret bu gelişmeler sonucunda ortaya çıkan ticaretin online platformlar aracılığı ile gerçekleştirildiği bir ticaret türüdür. Girişimcilik faaliyetlerinin en etkin şekilde sürdürüldüğü kadın kooperatifleri de geleneksel yöntemlerden sıyrılarak e-ticareti kullanmaya yönelik adımlar atmaktadır. Bu çalışma Türkiye’ de bulunan kadın kooperatiflerinin e-ticaret algısını belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ana kütlesini Türkiye’ de bulunan 726 tane kadın kooperatifi oluşturmaktadır. Ankete katılan 421 tane kadın kooperatifi temsilcisi ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, SPSS 27.0 (Statistical Package for The Social Science) ve Eviews 10 programından yararlanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarında kadın kooperatifleri temsilcilerinin verdikleri yanıtlara göre çalışan sayısındaki ve yıllık cirodaki artış e-ticaret yapma durumunu pozitif, ortalama yaştaki artışın e-ticaret yapma durumunu negatif yönde etkilediği görülmüştür. Kadın kooperatiflerinin çalışan sayısı, yıllık ciro ve çalışanların eğitim durumuna ilişkin düzeylerinin artmasının e-ticaretin geleceğin ticaret modeli olarak görülmesinde ve e-ticaretin maliyetleri düşüreceğine olan algının artmasında pozitif etkisi vardır. Kurumsal imajı güçlendirme düşüncesindeki artışa eleman sayısı, yıllık ciro ve çalışanların eğitim durumundaki artış etki etmektedir. Potansiyel açısından ise güven sorunu, hukuki altyapı ve bilgi-eleman eksikliği e-ticaretin önünde engel teşkin eden unsurlardır.