(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışma işsizlik kavramını davranışsal iktisat açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada karma araştırma deseni kullanılarak sıralı nicel-nitel teknik yöntemi ile veriler değerlendirilmiştir. Nicel araştırma için örneklemi Iğdır Üniversitesi, Samsun Üniversitesi ve On dokuz Mayıs Üniversitesindeki farklı bölümlerde eğitim gören 835 öğrenci oluşturmaktadır. Üniversite öğrencilerinin işsizlik kaygısı yaşayıp yaşamadıklarına ilişkin metin analizinde işsizlik kaygısının vurgulandığını ve bunun günümüz şartlarıyla ilişkilendirildiği görülmüştür. Üniversite öğrencilerinin çözüm önerileri incelendiğinde, dışa bağımlılığın azaltılması, iç üretim hacminin artırılması, rekabet odaklı büyümeye odaklanmak, turizm sektörünü canlandırmak ve sermaye girişini artırmak, yabancı dil eğitimi, eğitim eşitliğinin sağlanması, gelir dağılımdaki orantısız farkın azaltılması, her insanının kendi yetenek ve isteklerine göre eğitilmesi ve mezun olduktan sonra alınan eğitimle ilgili işlerde çalışmanın daha verimli olacağı şeklinde önerilerde bulunulmuştur.