(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, kurumsal yönetim ve muhasebe bilgisinin firma değeri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın hipotezlerini test etmek için gerekli olan veri, BİST’te 2008-2019 yılları arasında işlem gören, finans sektörü dışında kalan ve yetkili kurumlar tarafından kurumsal yönetim puanları hesaplanmış 29 halka açık firmadan elde edilmiştir. Ohlson modeli kullanılarak tasarlanan modelin analizinden elde edilen bulgular gerek muhasebe bilgileri gerekse firmaların kurumsal yönetim düzeyleri arttıkça, firmaların piyasa değerlerinin arttığını göstermektedir. Kurumsal yönetim puanının unsurlarının etkisinin dikkate alındığı modelde; muhasebe bilgilerine ek olarak yalnızca yönetim kurulu bileşeninin anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Pay sahipleri, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık ve menfaat sahipleri kurumsal yönetim bileşenleri ile firma değeri arasında herhangi bir istatistiksel ilişki elde edilememiştir. Bu bulgular genel kurumsal yönetim uygulamalarının ve özellikle de güçlü yönetim kurulu yapılarının önemli olduğunu ve bu tarz bilgilerin piyasa katılımcıları nezdinde değer ilişkisi taşıdığını göstermektedir.