(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Yönetim biliminin 20. yüzyılın başlarında ve özellikle Frederick Taylor’un çalışmalarıyla başladığı kabul edilse de yönetim düşüncesi ve uygulamaları binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. İnsanların topluluklar halinde yaşamaya başlamalarından itibaren basit de olsa bir yönetim anlayışının ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Toplulukların şehirlere, şehirlerin devletlere ve büyük medeniyetlere dönüşmeleri sistematik bir yönetim anlayışını gelişmesini zorunlu kılmıştır. Bu bağlamda, tarihin kaydedilmeye başlandığı ilk dönemlerden günümüze kadar birçok düşünür bu konuda çalışmalar yapmış farklı görüş ve anlayışta yönetim ilke ve prensipleri ortaya koymuştur. F. Taylor’un ""Bilimsel Yönetim"", Henri Fayol’un ""Yönetim İlkeleri Yaklaşımı"" yönetim bilimin doğuşu olarak kayda geçmiştir. Oysa Sokrates’ten Sun Tzu’ya, Aristoteles’ten Adam Simith’e kadar birçok düşünür ve sosyal bilimci benzer ilke ve prensiplerden yüzyıllar önce eserlerinde bahsetmişlerdir. Bu çalışma, bu eserlerde ortaya konan yönetim düşüncesi ile bilimsel yönetim düşüncesi arasındaki benzerlikleri ortaya koymaktadır. Çalışma, amacını gerçekleştirirken, yönetim konusunda söz söylemiş filozof, bilim insanı ya da düşünürlerin eserlerin tamamını gündeme getirme niyetinde değildir. Çalışma, yönetim ve örgüt tarihini derinden etkileyen 6 kişi ve eserleri üzerinden yönetim ve örgüt teorisini, geçmişi ile ilişkilendirmeyi amaçlamaktadır.