(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Taşımacılık faaliyetleri, ticari faaliyetlerdeki rolü sebebiyle ekonominin büyümesine, gelişmesine ve katma değer sağlamaya pozitif etkide bulunan bir faktördür. Kuruluş yerleri seçimi ise uzun vadeli özellik arz eden, işletmelerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen stratejik yatırım kararlarından birisidir. Uzun vadeli ve stratejik bir yatırım olduğu için değişim süreçleri oldukça zorlu ve maliyetlidir. Bu hususta verilecek kararlar işletmeler açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Bu çalışma ile taşımacılık faaliyetinin önemli temsilcileri olarak ifade edilen nakliye şirketlerinin site yeri için doğru lokasyonun belirlenmesi hedeflenmektedir. Mersin ilinin lojistik faaliyetlerinin gelişmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması açısından nakliye işletmelerinin faaliyet göstereceği sitenin en doğru lokasyonda konumlandırılması gereklidir. Çalışmada kuruluş yeri seçiminde en uygun yerinin belirlenebilmesi için problem çözümlerinde ÇKKV tekniklerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve TOPSIS metodu ile iki aşamalı bir hibrit model uygulanmıştır. Kriterler içerisinde yapılan ikili karşılaştırmalarda Maliyet kriterinin (0.55 ağırlıklandırma derecesi) nakliyeciler sitesi yeri seçiminde en önemli kriter olduğu tespit edilmiştir. Lokasyon seçiminde yapılan analiz sonucunda ise; Ataş bölgesi, Yalınayak bölgesi ve Huzurkent bölgesi şeklinde sıralamanın gerçekleştiği tespit edilmiştir. Her iki yöntemde de sıralama sonucu aynı şekilde gerçekleşmektedir. Sonuç itibariyle Mersin’de Nakliyeciler Sitesi için yapılacak en uygun lokasyonun Ataş Bölgesi olduğu belirlenmiştir.