(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Yüksek enflasyon, kaynağında ekonomik, yapısal, politik ve kurumsal faktörlerin olduğu temel makroekonomik dengesizliklerden biridir. Bu çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülkelerde siyasi ve kurumsal faktörlerin enflasyon üzerindeki etkisini ampirik olarak ortaya çıkarmaktır. Bunun için gelişmekte olan 40 ülkenin 2003-2019 dönemine ait verileri dinamik panel veri yaklaşımı çerçevesinde analiz edilmektedir. Çalışmada kullanılan sistem GMM tahmincisinin ortaya koyduğu bulgular politik ve kurumsal faktörleri temsil eden Dünya Yönetişim Göstergelerinin (WGI) enflasyon üzerinde etkiler yaptığını göstermektedir. Ayrıca, bu sonuçların güvenirliğini kontrol etmek için; Dünya Ekonomik Özgürlükler Endeksi (EFW) ve Ekonomik Özgürlükler Endeksi (IEF) gibi politik ve kurumsal olguları ölçen farklı göstergeler kullanılmaktadır. Ortaya çıkan bulgular alternatif göstergelerin enflasyon üzerindeki etkisinin WGI göstergelerinin etkisiyle benzer olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada ortaya çıkan sonuçlar fiyat istikrarının sağlanmasında kurumsal kalitenin önemine vurgu yapmaktadır. Bu bağlamda, enflasyonu düşürmek ve sürdürülebilir bir fiyat istikrarını sağlamak için çalışmanın temel politika önerisi güçlü kurumları oluşturmanın gerekliliğidir.