(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Literatür, etik lider ile takipçileri arasındaki sosyal değişim ilişkilerinin adalete verilen önem nedeniyle uzun vadeli olduğu belirtmektedir. Bu bakış açısıyla etik lider davranışlarının, örgütsel adalet politika ve uygulamalarını geliştirdiği ve takipçilerde oluşan adalet anlayışı ile beraber takipçi-lider arasında yüksek kaliteli sosyal değişim ilişkileri oluşturduğu değerlendirilmektedir. Sosyal değişim ilişkilerinde takipçilerde karşılıklılık normu temelinde kişisel yükümlülük duyguları oluşmaktadır. Etik liderin takipçilerde örgütsel adalet algısını geliştirmesiyle beraber oluşan bu yükümlülük duygusu, takipçilerin daha fazla iş performansı göstermesine neden olacağı değerlendirilmektedir. Yapılan bu değerlendirme doğrultusunda araştırmada etik liderin iş performansına etkisinde örgütsel adalet politika ve uygulamalarının aracı rolünün test edildiği bir model önerilmiştir. Önerilen modeli test etmek için Kocaeli/İzmit’te otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir fabrikanın çalışanlarından anket verisi elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular etik liderin iş performansı üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğunu ve bu ilişkide örgütsel adalet politika ve uygulamalarının aracı rolü olduğunu göstermektedir. Araştırmanın bulguları etik lider ve iş performansına yönelik literatürü zenginleştirmenin yanı sıra uygulayıcılara yönelik yönetimsel katkılar sunmaktadır.