(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Aydın ilinin Efeler ilçesinde kentsel saçaklanmanın tarım arazisi piyasasına etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılan bu araştırmada oransal örnekleme ile belirlenen toplam 73 üreticiden anket yoluyla toplanan verilerden faydalanılmıştır. Araştırmada kapsama alınan parsellerin pazar ve gelir yöntemiyle saptanan değerleri karşılaştırılmıştır. Arazi değerlerine etki eden faktörlerin belirlenmesinde hedonik fiyat analizi kullanılmıştır. İncelenen arazilerde pazar değeri yöntemiyle belirlenen arazi değeri (38477.41 TL/da) gelir yöntemiyle belirlenen arazi değerinden (7174.00 TL/da) daha yüksek olarak saptanmıştır. Gelir yöntemiyle hesaplanan arazi değeri, arz ve taleple oluşan piyasa değerinin oldukça altında kalmıştır. Hedonik analiz sonuçlarına göre parseldeki bina durumu, diğer değişkenler sabit kalmak şartıyla arazinin pazar değerini olumlu yönde en fazla etkileyen değişkendir. Kentsel saçaklanma alanları için değer belirlemede yasal bir düzenleme bulunmadığından değerleme işleminde çelişki yaşanması söz konusudur. Bu nedenle, gelir yöntemiyle hesaplanan arazi değeri pazar değeri yöntemine göre hesaplanan arazi değerinin altında bulunabilmektedir. Dolayısıyla, kentsel saçaklanma alanlarında arazi değerini belirlemeye yönelik yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.