(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Sınır komşusu Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası, Türkiye Suriyeli sığınmacıları kabul etmiştir. İki ülke arasında oluşan koridor, kısa sürede dünyadaki en önemli göç rotalarından birisi haline gelmiştir. Bu göç Türkiye tarihinin en önemli göç hareketi olma özelliğine sahiptir. 2022 yılı itibariyle 3,6 milyonu aşkın “Geçici Koruma Altında Bulunan Suriyeli (GKS)” Türkiye nüfusunun yaklaşık %4,5’ini, yani Türkiye’nin dördüncü büyük şehrini, oluşturmaktadır. Suriye’deki krize yönelik çözümün belirsizliği, sığınmacıların kalış sürelerinin uzayarak yaşam merkezlerinin Türkiye olması ve Türkiye’deki doğurganlık eğilimleri gibi faktörler gönüllü geri dönüşlere rağmen GKS’lerin Türkiye için kalıcı bir olgu haline geleceğini göstermektedir. Bu nedenle GKS’ler mevcut ve gelecekteki siyasetin gündemi ve politika uygulamaları bağlamında Türkiye için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, GKS’lerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu doğrultuda öncelikle göçün nedenleri ve ekonomik etkileri üzerinden kavramsal tartışmaya yer verilecektir. Ardından Türkiye’nin uygulamakta olduğu politikalar ile birlikte GKS’lerin yoğunluğu, yaşam alanları, demografik özellikleri ve çalıştıkları iş kollarına ilişkin durumları incelenecektir. Son olarak da GKS’lerin ekonomik etkileri ile niteliklerinin Türkiye için eş zamanlı olumlu ve olumsuz yönleri analiz edilecektir.