(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Sigortacılık sektöründe yaşanan çeşitli hukuki uyuşmazlıklar mahkemelerin yanı sıra, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden olan tahkim kurumu ile de çözüme kavuşturulmaktadır. Sigortacı olarak adlandırılan sigorta şirketleri ile sigortadan menfaat sağlayanlar arasındaki sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünü amaçlayan sigorta tahkim yargılaması, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesi ile kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu çatısı altında yürütülmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu bünyesindeki sigorta ve itiraz hakemleri sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde bir hakim gibi karara bağlamakta ve hakemlerin vermiş olduğu bu kararlar mahkeme ilamı gibi icra edilebilmektedir. Sigorta hakemlerinin veya uyuşmazlık tutarına bağlı olarak birden fazla sigorta hakeminden oluşan uyuşmazlık hakem heyetlerinin verdiği kararlar genel yargı mekanizması içinde temyiz denetimine açık olmakla birlikte, bazı kararlar ise miktar bakımından kesinlik arz etmektedir. Sigorta tahkim yargılamasında taraflar kendilerini avukat ile temsil ettirebilmektedir. Bu halde yargılama sonucunda taraflar lehine veya aleyhine vekalet ücretine hükmedilmektedir. Sigorta tahkim yargılamasında hükmedilecek vekalet ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Sigortacılık Kanunu ve Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte düzenlenmiştir. Bu üç farklı mevzuatta vekalet ücreti ile ilgili farklı çıkarımlara açık ve net olmayan hükümler bulunduğundan, sigorta tahkim yargılamasında hükmedilen vekalet ücretinin farklılık arz ettiği ve hakem kararlarında vekalet ücreti ile ilgili bir yeknesaklık bulunmadığı görülmektedir. Bu durum, benzer iki dosyada vekalet ücreti ile ilgili farklı kararların çıkmasına sebep olmakla, hukuki belirsizliğe ve öngörülemezliğe yol açmaktadır. Bu çalışmada, sigorta tahkim yargılamasında taraflar için hükmedilen vekalet ücretinin neden farklılaştığı irdelenecek, bu hukuki belirsizliğin sigorta tahkim kurumuna verdiği zararlar ele alınacaktır.