(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Birleştirilmiş Teknoloji kabulü ve kullanımına ilişkin teori, ortaya çıkışından bu yana çok sayıda çalışmada 40000’den fazla alıntılanmıştır. Ancak, referans makalelere atıfta bulunma nedenlerini ayrıntılı olarak analiz etmek ve karşılaştırmak için henüz ayrıntılı bir araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle her geçen gün daha da ilgi çeken bu modelin detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, UTAUT ile ilgili toplam 1560 çalışmayı sistematik olarak incelemek için bibliyometrik analiz ve haritalama yöntemleri kullanılmıştır. Bu verilerle; genel atıf eğilimleri, uygulama alanları, yayınlanan dergiler, en çok araştırma yapılan ülkeler, en çok araştırma yapılan kurumlar ve yazarlar üzerinde analizler yapılmıştır. Bu sayede bu konu başlıkların etkinlikleri ortaya konulmuştur. Daha sonra ise anahtar kelimelerden terim çıkarımı yapılmıştır. Böylece, alanda etkili terim ve başlıklar elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, anlaşılırlığın artırılması için görseller ve tablolar ile gösterilmiştir. Bu sayede, herkesin rahatlıkla anlayabileceği bir yapı oluşturulmuştur. UTAUT modelinin böyle sistematik bir incelemesi, araştırmacıları bilgilendirebilir ve bu teorilerin gelecekteki uygun kullanımına rehberlik edebilir. Bu çalışma ile bu modelin detaylı bir incelemesi sunulmakta ve kapsamları hakkında bilgi verilmektedir.