(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, finansal gelişmişlik düzeyi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin BRICS ülkeleri ile Türkiye’ye ait 1990-2019 tarihi arasındaki yıllık verilerle tespit edilmesidir. Söz konusu veriler IMF veri tabanı sisteminden elde edilmiş olup, ekonomik büyümeyi temsilen reel (GDP) oranı kullanılırken finansal gelişmişlik düzeyi için finansal gelişmişlik endeksi kullanılmıştır. Finansal gelişmişlik düzeyinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi panel nedensellik analiz yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmadaki paneli oluşturan birimlerin durağanlık testi ise pesaran (2007) tarafından geliştirilen CADF testi ile belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre finansal gelişmişlik düzeyinden (FD) ekonomik büyümeye doğru nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilirken, ekonomik büyümeden finansal gelişmişlik düzeyine doğru nedensellik ilişkisine rastlanılmamıştır ve buda finansal gelişmişlik düzeyi ve ekonomik büyüme arasında tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu anlamına gelmektedir. Dolayısıyla günümüzde ekonomik büyüme ve finansal gelişme dünya genelinde ekonomi alanında en çok tartışılan konulardan birisidir. Küreselleşmenin giderek artması, finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi için ekonomistler tarafından en çok araştırılması gereken bir konu olarak ortaya atılmasına neden olmuştur. Bu alanda yapılan çalışmalar giderek artarken zamanla akademi dünyasının odak noktası haline gelmiştir.