(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Göç, göç eden bireyler için hem gündelik hayat pratiklerini sürdürmede hem de psikolojik açıdan zorlu bir süreçtir. Aynı zamanda göç alan ülke halkı, göçün etkilerinden kaynaklı olarak göçmenlerin kalıcı olabileceğinin kabullenilmesi, uyum sağlanılması ve getirmiş olduğu sosyo-kültürel değişimlerin hoş görülmesi açılarından zorlanmaktadır. Hem göç eden bireyler hem de yerli halk açısından karşılıklı güvensizlik, iletişim kopukluklarının olması ve çatışmaların yaşanması gibi durumlardan kaynaklı olarak karşılıklı tutumlar geliştirilmektedir. Her ne kadar karşılıklı destek ve anlayış temeline dayanması beklenen bir ilişki ve olumlu tutumlar geliştirilmesi umulsa da yaşanan sorunlar nedeniyle olumsuz tutumlar da gelişebilmektedir. Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi öğrencilerinin göçmenlere yönelik tutumlarını belirlemek ve demografik özelliklere göre tutumlarındaki farklılıkları tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu ve Vera ve arkadaşları (2013) tarafından geliştirilen ve Günay, Ersoy, Aydıner Boyulu ve Kılıç (2019) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Göçmenlere Yönelik Olumsuz Tutum Ölçeği formu kullanılmıştır. Çalışmaya gönüllü olarak katılan 1758 katılımcıdan elde edilen verilerin SPSS 20 paket programı ile analizi neticesinde katılımcıların genellikle göçmenlere yönelik olumsuz tutum içinde oldukları tespit edilmiştir. Buna ek olarak katılımcıların göçmenlere yönelik tutumlarında yaşa, eğitim düzeyine, çalışma durumuna ve aylık hane gelirlerine göre bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Ayrıca erkek katılımcıların kadınlara göre, bekar olan katılımcıların evli olanlara göre göçmenlere yönelik daha fazla olumsuz tutum içinde oldukları saptanmıştır.