(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
İyileştirilmiş güvenlik ikliminin, kazaların önlenmesi için temel bir unsur olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle, güvenlik iklimini değerlendirmek için bir ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışması işyerlerinde güvenlik ortamının tesisi için önemli bir araç niteliğindedir. Bu çalışmanın amacı, kısa güvenlik iklimi ölçeğinin Türkçe uyarlaması, geçerlik ve güvenilirlik çalışmasını gerçekleştirmektir. Ölçek; Hahn ve Murphy (2008) tarafından geliştirilmiştir. Anket, geri çeviriye dayalı olarak Türkçe’ye çevrilmiştir. 6 maddelik ölçek, turizm sektöründe görev yapan personel (N=400) den ulaşılan veriler ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde yapı geçerliğini incelemek amacıyla açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmış; ölçeğin güvenilirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alfa katsayısı hesaplanmış, madde-toplam korelasyon katsayıları irdelenmiştir. Araştırmada analizler SPSS 22.0 ve AMOS 25.0 programları aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre güvenlik iklimi ölçeği; Hahn ve Murphy (2008) tarafından oluşturulan orijinal ölçekten farklı olarak turizm sektörü örnekleminde 5 madde ve tek boyuttan oluşmuştur. Araştırma sonuçları, iş sağlığı profesyonelleri ve araştırmacılar tarafından, çalışanların işyerindeki güvenlik kültürü ve uygulamalarına ilişkin algılarını değerlendirmek ile birlikte organizasyonlardaki risk yönetimi çabalarına rehberlik etmek için kullanılabilecek ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu yönündedir.