(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmada nakit akış tablosu ile piyasa ve muhasebe temelli değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksinde 2012-2021 yılları arasında işlem gören finans kuruluşları dışındaki 47 şirketin nakit akış tabloları ile hisse başına piyasa değeri, hisse senedi getirisi, fiyat/kazanç oranı, hisse başına kar ve piyasa değeri/defter değeri arasındaki ilişki dengeli panel veri yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmada nakit akış tablosu verileri bağımsız değişken, kaldıraç oranı ve aktif büyüklük değişkenleri kontrol değişkeni, piyasa ve muhasebe temelli değerler ise bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Çalışma sonucunda piyasa ve muhasebe temelli bağımlı değişkenler ile nakit akış tablosu verileri arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır . Piyasa temelli değişkenlerden Hisse başına piyasa değeri (HBPD) üzerinde İFNA ve FFNA değişkenlerinin istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Hisse senedi getirisi (HSG) üzerinde İFNA, YFNA, FFNA değişkenlerinin istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Fiyat kazanç (F/K) oranı ile İFNA ve FFNA değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) oranı üzerinde İFNA, YFNA ve FFNA’nın istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. Muhasebe temelli değişken olan Hisse başına kar (HBK) oranı üzerinde İFNA, YFNA ve FFNA’nın istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür.