(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Örgütlerde insanın kaynakları rekabet sağlamada önemli rol oynamaktadır. Beşeri faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan problemler sağlık hizmet sunan kurum ve kuruluşlar açısından önem arz etmektedir. Çünkü sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlar insan hayatı ile doğrudan ilişkili olduğundan bu örgütlerde meydana gelebilecek en ufak bir problemin tolere edilebilmesi oldukça zor olmaktadır. Bu hizmetleri sunan örgütlerde oluşabilecek problemlerden biri de presenteizm ve presenteizmin neden olabileceği düşünülen çalışanların motivasyonlarıdır. Bu nedenle bu çalışma sağlık hizmet sektöründe oldukça önemli olduğu düşünülen presenteizm ve motivasyon arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Ankara ilinde yer alan özel bir hastanenin 170 çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi ile %95 güven aralığında 119 sağlık çalışanına ulaşılmıştır. Çalışmada “Standford Presenteizm Ölçeği” ile “Çalışma motivasyonu” ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada hipotezleri test edebilmek amacı ile korelasyon ve regresyon analizleri yapılmış ve yapılan korelasyon analiz sonucunda presenteizm ile motivasyonunun altı boyutlarından hijyen ve motive edici boyutu 0,05 anlamlılık düzeyinde pozitif yönlü ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan regresyon analiz bulgularına göre çalışanların presenteizm algılarının yükselmesi işgörenlerin motivasyonlarının da yükselmesine neden sonucuna ulaşılmıştır. Analizler doğrultusunda H1, H2, H3, H4 hipotezleri kabul edilmiştir. Örgütlerde insanın kaynakları rekabet sağlamada önemli rol oynamaktadır. Beşeri faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan problemler sağlık hizmet sunan kurum ve kuruluşlar açısından önem arz etmektedir. Çünkü sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlar insan hayatı ile doğrudan ilişkili olduğundan bu örgütlerde meydana gelebilecek en ufak bir problemin tolere edilebilmesi oldukça zor olmaktadır. Bu hizmetleri sunan örgütlerde oluşabilecek problemlerden biri de presenteizm ve presenteizmin neden olabileceği düşünülen çalışanların motivasyonlarıdır. Bu nedenle bu çalışma sağlık hizmet sektöründe oldukça önemli olduğu düşünülen presenteizm ve motivasyon arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Ankara ilinde yer alan özel bir hastanenin 170 çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi ile %95 güven aralığında 119 sağlık çalışanına ulaşılmıştır. Çalışmada “Standford Presenteizm Ölçeği” ile “Çalışma motivasyonu” ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada hipotezleri test edebilmek amacı ile korelasyon ve regresyon analizleri yapılmış ve yapılan korelasyon analiz sonucunda presenteizm ile motivasyonunun altı boyutlarından hijyen ve motive edici boyutu 0,05 anlamlılık düzeyinde pozitif yönlü ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan regresyon analiz bulgularına göre çalışanların presenteizm algılarının yükselmesi işgörenlerin motivasyonlarının da yükselmesine neden sonucuna ulaşılmıştır. Analizler doğrultusunda H1, H2, H3, H4 hipotezleri kabul edilmiştir.