(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Partiler demokrasilerin en önemli araçları iken aşırı sağ partiler kullandıkları nefret söylemleriyle demokrasilerin derinleşmesini engellemektedir. Avrupa’da aşırı sağ partilerin yükselen oy oranları aşırı sağa artan desteğin en önemli göstergelerinden biri olarak görülmektedir. Aşırı sağ partilerin rolü, sadece kendileriyle sınırlı değildir. Toplumda yaygın olan önyargılar, ayrımcılık ve ırkçılık, nefret suçlarının artmasına katkıda bulunmaktadır. Meşru siyaset arenasından illegal alana geçişte aşırı sağ partiler önemli bir yere sahiptir. Ekonomik ve sosyal sorunlar da bu tür suçların artmasının başlıca nedenleri arasındadır. Aşırı sağ partiler söylemlerinde bu faktörleri kullanarak destekçilerini artırdıkları gibi toplumda nefret suçu oranlarının artmasına da zemin hazırlamaktadır. 11 Eylül’den sonra İslamofobi, yeni düşmanlar arayan aşırı sağ partilerin gündemine girmiştir. Ortaya çıkan sorunların, yapısal nedenlerinden bağımsız olarak kültürel ve dini nedenlere indirgenmesi, siyasi, sosyal ve ekonomik çatışmaların genişlemesine yol açmıştır. Kültürel dışlanma şeklinde ortaya çıkan modern ırkçılık, göçmenlere karşı uygulanan kısıtlayıcı politikalar şeklinde kendini göstermektedir. Devletlerin ulusal güvenlik gündemleri yabancı düşmanı hareketlerin göç kontrol programlarıyla örtüştüğü gibi hükümetler tarafından dayatılan entegrasyon önlemleri de aşırı sağın İslamofobisini güçlendirmektedir. Sosyal medya aracılığıyla, İslamofobik içeriğin yayılmasıyla mücadele etmek için bu alanda daha iyi düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır.