(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Sanat pazarlaması ve sanat-toplum ilişkisi çerçevesinde yapılan araştırma, sanat pazarlaması sürecinde kadının nesneleştirilmesi ve kitsch öğesi olarak kullanılmasına odaklanmıştır. Araştırmanın temel amacı, ‘yozlaşmış beğeni’ ve ‘sahte estetik’ olarak tanımlanan ‘kitsch’in toplum ile sanat arasında bağ kuran sanat dergilerince kullanımına paralel olarak, sanatın öznesi olan kadının sanat dergilerinde popüler kültürün nesnesi biçiminde, kitsch olarak yer almasını kapsamlı bir şekilde değerlendirmektir. Araştırma, Ocak 2002-Nisan 2023 tarihleri arasında yayınlanan Milliyet Sanat Dergisi kapaklarının tamamında yer alan popüler kültür ve kadın öğelerinin içerik analizi yöntemi ile incelenmesine dayanmaktadır. Milliyet Sanat Dergisi, sanat-toplum iletişim sürecinde önemli bir rol üstlenen bir kitle iletişim aracı olarak 1972’den beri kesintisiz yayınlanmış ve tüm sanat dallarına ait eserler, olaylar, haberler ve makaleler içermesi nedeniyle seçilmiştir. Araştırmada, sanat pazarlaması sürecinde sanatın geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla dergi kapaklarında kitsch kullanımı ve kadının nesneleştirilerek cinsel yönünün vurgulanması konuları ele alınmaktadır. İncelenen 255 Milliyet Sanat Dergisi kapağı, içerik analizi yöntemiyle sanat dalları, kadın ve popüler kültür bağlamında görseller ve manşetler odaklı olarak son 20 yılda yayınlanmıştır. Bu araştırma, sanatın öznesi olan kadının yıllar içinde farklı boyutlarda kitsch olarak kullanılmasını, kimliksizleştirilmesini ve nesneleştirilmesini göstermesi ve bu durumun sanata, sanat-toplum ilişkisine ve toplumda kadın algısına olan etkilerini sorgulaması bakımından önemlidir.