(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışma ile Kastamonu’da kurulmuş yerel vakıfların sosyal medya kullanımları incelenmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfası üzerinden Kastamonu’da kurulan vakıflar listelenerek ilde toplam 39 vakıf olduğu belirlenmiştir. Bu vakıfların sosyal medya hesapları sorgulandığında ise yalnız 3 vakfın sosyal medyada yer aldığı belirlenmiştir. Çalışmada nitel bir araştırma yöntemi benimsenmiştir. Belirlenen üç vakfa ait tüm sosyal medya platformlarındaki veriler doküman ve içerik analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Sosyal medya hesaplarından elde edilen veriler öncelikle doküman analizine tabi tutularak betimsel sonuçlara ulaşılmıştır. Ardından 01.01.2022-31.12.2022 tarihleri arasında aktif olan sosyal medya hesaplarının, bu tarih aralıklarında yaptıkları gönderiler değerlendirilerek içerik analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Kastamonu’da kurulmuş vakıfların %92’sinin sosyal medyada yer almadığı tespit edilmiştir. Sosyal medya platformlarında hesabı olan vakıfların yalnız Instagram, Facebook ve YouTube platformlarını kullandıkları belirlenmiştir. Vakıfların, sosyal medya hesaplarının bir kısmından uzun süredir paylaşım yapılmadığı, bazılarının ise çok yeni açıldığı görülmektedir. Farklı platformlarda açılmış olan aynı vakfa ait hesapların çoğunda diğer sosyal medya hesaplarına ilişkin bilgiler ve bağlantı düğmeleri yer almamaktadır, dolayısıyla sosyal medyanın “bağlanabilirlik” özelliği yeterince kullanılamamıştır. Kastamonu’daki vakıfların en aktif kullandığı sosyal medya platformunun Instagram olduğu belirlenmiştir. Vakıfların Instagram ve Facebook hesaplarını en çok “vakfa ait eserlerin tanıtımı”nı yapmak amacıyla; YouTube hesaplarını ise “vakıfla ilgili önemli kişileri tanıtmak” amacıyla kullandığı tespit edilmiştir.