(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Çalışmanın amacı, Türkiye’de 2000-2021 yıllarında, eğitim/öğretim ve istihdam/istihdam edilebilirlik konularında yapılan tezlerin kapsamlı, bütüncül analizini yapmaktır. Bu çalışmada içerik analizinin betimsel içerik analizi yöntemiyle kategorik çözümleme tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın evrenini YÖK Ulusal Tez Merkezinde erişime açık 2000-2021 yılları arasındaki eğitim/öğretim ve istihdam/istihdam edilebilirlikle ilgili, örneklemi belirlenen ölçütlere uyan Türkiye’de yapılan 55 tez oluşturmaktadır. Verileri toplamak için Eğitim/Öğretim ve İstihdam/İstihdam Edilebilirliğe İlişkin Yapılan Tezleri İnceleme Formu oluşturulmuştur. Toplanan veriler Excel programıyla özet tablolar oluşturularak, grafikler yapılarak analizler tamamlanmış; kategorilerin frekansı verilmiştir. Tezler değerlendirildiğinde konunun devlet üniversitelerinde, eğitim bilimleri anabilim dalında, 2011 yılından sonra ve yüksek lisans tezi olarak çokça çalışıldığı; örneklem bölgelerinin belirtilmediği, nicel araştırma yönteminin, kurumsal veri setlerinin ve anketin kullanıldığı, örneklem belirleme yönteminin belirtilmediği ancak ikinci olarak evrenin tamamı ve ulaşılabilir örnekleme yöntemlerinin tercih edildiği, istatistiksel analiz yöntemi çoğunlukla belirtilmezken bunu betimleyici ve çıkarımsal istatistiki analizle çıkarımsal istatistiki analizin takip ettiği, yüzde ve frekansın kullanıldığı görülmüştür. Bu çalışma sonucunda konuyla ilgili gelecekte yapılabilecek çalışmalarda örneklem bölgesinin çeşitlendirilmesi, araştırma yönteminde, veri toplama araçlarında ve analizinde çeşitlemeye gidilmesi önerilmektedir.