(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Covid-19 salgını ve beraberinde getirdiği kısıtlamalar, organizasyonların işleyişinde bir dönüm noktasına neden olmuştur. Dolayısıyla organizasyonlar politikalarını, çalışanların uzaktan çalışmasına izin verecek şekilde güncellemiştir. Ancak günümüzde yöneticiler, ofis dışındaki çalışanların iş performanslarından endişe duymaktadır. Bu yüzden işverenler arasında, çalışanlarının ofise geri getirilip getirilmemesi ya da uzaktan çalışmalarına izin verilip verilmemesi konusunda görüş ayrılığı olduğu bilinmektedir. Bu çalışma, yöneticilerin karar verebilmeleri adına uzaktan çalışmanın çalışanlarının iş performansı üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak anket kullanılarak Somaliland’da uzaktan çalışanlardan 174 geçerli veri elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, uzaktan çalışmanın çalışanların görev performansları üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Ayrıca sonuçlar, yüksek düzeyde iş deneyimine sahip bir çalışanın, iş deneyimi olmayan veya daha az iş deneyimine sahip olan bir çalışana göre uzaktan çalışmada daha iyi iş performansına sahip olduğunu göstermektedir. Bu, daha fazla iş deneyimine sahip çalışanların görevlerinde daha iyi performans gösterebilecekleri anlamına gelmektedir. Ancak çalışmada, uzaktan çalışanların cinsiyet, yaş, pozisyon, eğitim gibi diğer demografik özelliklerinin görev performansları üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını görülmüştür. Sonuç olarak kuruluşlar, çalışanlarının haftada en az bir veya iki kez uzaktan çalışmasına izin verebilir. Bu, çalışanların motivasyonunu artıracak ve görevlerini verimli bir şekilde yerine getirmelerini sağlayacaktır.