(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu makale, adli muhasebenin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmada oynadığı rolü ele almaktadır. Adli muhasebe, şeffaflık, hesap verebilirlik ve etkili kaynak yönetimi sağlayarak ülkelerin çeşitli ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olur. Finansal usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların tespiti ve önlenmesi için adli muhasebe önemli bir araç sağlar. Sağlam adli muhasebe prosedürleri, mali yönetişimi geliştirmek, riskleri azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için kullanılabilir. Birleşmiş Milletler, yoksulluğun azaltılması, cinsiyet eşitliği, iklim eylemi ve sorumlu tüketim ve üretim gibi hedefleri içeren 17 hedef belirlemiştir. Adli muhasebe, bu hedeflere doğrudan katkıda bulunarak finansal tutarsızlıkları ortaya çıkarır, yasadışı finansal akışları belirler ve etik iş uygulamalarını teşvik eder. Ayrıca, adli muhasebe teknikleri politikaların, programların ve projelerin etkinliği hakkında değerli bilgiler sunarak ilerlemenin ölçülmesini ve değerlendirilmesini sağlar. Adli muhasebe, kanıta dayalı karar verme ve hesap verebilirlik kültürünü teşvik etme konularında da önemli bir rol oynar. Bu çalışma, adli muhasebenin hedeflere ulaşmada bir katalizör olma potansiyelini vurgulamaktadır ve standartlaştırılmış uygulamaların geliştirilmesi için işbirliği gerekliliğini vurgular. Paydaşlar, adli muhasebenin gücünden faydalanarak finansal bütünlüğü güçlendirebilir ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyerek daha adil ve dirençli bir geleceğe katkıda bulunabilirler.