(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bilgi yönetiminin değerli ve stratejik varlıklar olarak görüldüğü günümüz rekabetçi ortamında iş süreçlerine dahil edilmesiyle örgütsel performansın artacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Bilgi yönetimi, örgütsel çeviklik ve örgütsel performans arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu doğrultuda bilgi yönetimi eğilimi ile örgütsel performans arasındaki ilişkide örgütsel çevikliğin düzenleyici etkisi araştırılmıştır. Ayrıca çalışanların demografik özelliklerinin örgütsel performansa olan etkisi incelenmiştir. Önerilen model, metal üretimi yapan bir işletmede çalışanlar üzerinde gerçekleştirilen anket yoluyla elde edilen veriler ile analiz edilmiştir. Bulgular, bilgi yönetiminin örgütsel performans ve örgütsel çeviklik üzerindeki olumlu etkilerini doğrulamaktadır. Örgütsel çevikliğin algılama boyutu ile bilgi yönetiminin bilgi duyarlılığı boyutu arasında pozitif yönde düşük düzeyde, örgütsel performansın finansal performans alt boyutu ile bilgi yönetiminin örgütsel hafıza boyutu arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişkisi olduğu görülmüştür. Bilgi yönetiminin örgütsel çevikliğin alt boyutlarından en çok harekete geçme boyutu üzerinde anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir. Örgütsel çevikliğin operasyonel performansı finansal performansa göre daha fazla etkilediği tespit edilmiştir. Bilgi yönetiminin ise operasyonel performansa göre finansal performansı daha fazla etkilediği sonucuna varılmıştır. Ek olarak bilgi yönetiminin örgütsel performans üzerindeki etkisinde örgütsel çevikliğin etkiyi artırdığından dolayı düzenleyici rolü olduğu görülmüştür.