(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Günümüzde bir tüketici olarak tanımlanan seçmenlerin siyasal katılım davranışlarında etkili olan faktörlerin belirlenmesi siyasi partiler ve adaylar için önemli bir unsurdur. Bu açıdan siyasi tüketici olan seçmenlerin her bir oyu, siyasi partilerin ya da adayların siyasi hayatlarının devamı için önemlidir. Bu kapsamda Türkiye’de yaşayan ve seçme ve seçilebilme hakkına sahip olan Suriyeli göçmen seçmenlerin siyasal katılım davranışlarında etkili olan faktörlerin tespit edilmesi yapılan bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında yapılan anketlerden elde edilen 202 adet veri SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, katılımcıların seçim zamanında yapılan kampanyalardan, partinin liderinden, vaatlerinden, programından, göçmen politikasından ve sosyal medya faaliyetlerinden etkilendikleri tespit edilmiştir. Siyasi partiler ve adaylar yapacakları parti faaliyetlerinde seçmenlerle aynı dili konuşmaya ve seçmenlerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda göçmen politikalarına ve vaatlerine önem vermeleri oy oranlarının artmasına katkıda bulunabilir.