(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı iş makineleri sektöründe üretim yapan firmaların ihracat davranışlarını incelemek, ihracat davranışlarını etkileyen performans belirleyicilerini ortaya koymak ve Pak’ın (1991) modeline dayalı yeni bir ihracat karar verme modeli oluşturmaktır. Firmanın ihracat davranışı ile ilgili literatür taranmış ve karar vericinin uluslararası yönelimi, firmaların ayırt edici avantajları, iç ve dış çevre firmanın ihracat performansının olası faktörleri olduğu görülmüştür. Literatürdeki karar verme modelleri incelendiğinde ihracat kararlarının sadece işletmenin iç ve dış çevre faktörlerine bağlı olduğu belirtilmektedir. Küreselleşmenin etkileri de çalışmada yer almaktadır. Çalışmada bilgi, İş Makinaları imalatçıları ve ihracatçılarına gönderilen anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen verileri analiz etmek ve hipotezleri test etmek için açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda küresel fırsat ve risklerin firmaların ihracat davranışlarını ve kararlarını etkilediği ve bu süreçte çok önemli rol oynadığı görülmüştür.