(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışma ile konaklama işletmelerinde rekabet üstünlüğüne etki eden kurumsal sosyal sorumluluk unsurlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında Sapanca ve Maşukiye bölgesinde faaliyette bulunan konaklama işletmelerinde görev yapan orta ve üst düzey yöneticilerinden anket yoluyla veriler toplanmıştır. Uygulanan regresyon ve korelasyon analizleri neticesinde sağlanan sayısal veriler incelendiğinde; rekabet üstünlüğü ile kurumsal sosyal sorumluluk boyutları arasında pozitif yönlü ilişkiler belirlenmiş olup, rekabet üstünlüğünün açıklanmasında kurumsal sosyal sorumluluğu meydana getiren boyutlardan yasal sorumluluk ve etik sorumluluk unsurlarının anlamlı etkisi belirlenemezken, ekonomik sorumluluk ve gönüllü sorumluluk unsurunun yüksek düzeyde pozitif yönlü anlamlı etkisi belirlenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, otel işletmelerinin, çalışanları başta olmak üzere tüm paydaşlarına toplumsal menfaatleri ön plana alan girişimleri örgütsel iletişim araçlarını kullanarak iletmesi ve bu konudaki farkındalığın artırılması gerektiği önerilmektedir.