(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler tüm sektörleri etkilediği gibi bankacılık sektöründe de önemli yenilikleri beraberinde getirmiştir. Türk bankacılık sektörünün dijitalleşme sürecinde bankaların müşterilerine sunduğu hizmetler, internet teknolojilerinde yaşanan gelişmeler neticesinde çeşitlenmiştir. Bu çalışmanın amacı dijital bankacılık hizmetleri içinde yer alan internet bankacılığı ve mobil bankacılık kullanımının banka performansına etkisini incelemektir. Araştırmada kullanılan veriler Türkiye Bankalar Birliği’nin internet sitesinden 2011-2022 dönemini içerecek şekilde elde edilmiştir. Verilerin analizinde çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, dijital bankacılık hizmetlerinin bankaların performansı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca mobil bankacılık hizmetleri kullanımı ile oluşan finansal işlemlerin ortalama hacminin bankaların performansı üzerindeki etkisinin, internet bankacılığı hizmetleri kullanımı ile oluşan finansal işlemlerin ortalama hacminin etkisinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.