(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Son yıllarda kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik çalışma alanı oldukça ön plana çıkmış, devletlerin, firmaların ve yatırımcıların da gündemlerindeki önemli konular arasına girmiştir. Bu bağlamda çalışmada ESG (environmental, social, governmental) skorlarının firma kârlılığı üzerindeki etkisi Borsa İstanbul (BIST)’te faaliyet gösteren ve ESG sürdürülebilirlik skoru açıklanmış firmaların 2013-2021 yıllarına ilişkin ESG skorları panel veri yöntemiyle analiz edilerek konuya ilişkin az sayıdaki literatürün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya finans sektöründe faaliyet gösteren firmalar mali yapılarındaki farklılıklar nedeniyle dahil edilmemiş olup finans sektörü dışındaki toplam 15 firmanın verileri kullanılmıştır. Firma kârlılığı göstergesi olarak aktif kârlılık (ROA) kullanılırken kontrol değişkeni olarak firma büyüklüğü ve kaldıraç oranı alınmıştır. Araştırma sonucuna göre; 2013-2021 yıllarına ait BIST firmalarının ESG toplam skorunun ortalaması 60.91’dir. Ayrıca bu dönemde en düşük ESG toplam skor ortalaması 15.36; en yüksek ise 94.18 olarak elde edilmiştir. Panel veri sonuçlarına göre analiz edilen firmaların ESG skorları ile firma kârlılığı üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Başka bir ifade ile çevresel, sosyal ve yönetişim skorlarının artması aktif başına düşen kârlılık oranının da artmasına neden olmaktadır. Kontrol değişkenlerden ROA ile kaldıraç oranı arasında negatif buna karşın firma büyüklüğü ile ROA arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir.